Alleen met de goden - Boogers, AlexLieve Céline - Bervoets, HannaPublieke werken - Rosenboom, ThomasReize door het Aapenland - Schasz, J.A.TIP Pogingen iets van het leven te maken - Groen, HendrikSleuteloog - Haasse, Hella S.TIP De bekeerlinge - Hertmans, StefanHet journaal van Bontekoe - Bontekoe, W.Y.De passievrucht - Glastra van Loon, KarelSiegfried - Mulisch, HarrySiegfried - Mulisch, HarryOp hoop van zegen - Heijermans, HermanHet Wederzyds Huwelyksbedrog - Langendijk, PieterRed ons, Maria Montanelli - Koch, HermanEen nagelaten bekentenis - Emants, MarcellusRed ons, Maria Montanelli - Koch, Herman

Welkom bij Lezen voor de lijst Nederlands 15 t/m 19 jaar

Hier vind je boeken voor leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo en in 4vmbo en hun docenten Nederlands. Ze zijn ingedeeld naar zes niveaus. Zo kun je boeken zoeken die passen bij jouw niveau en die niet te makkelijk of te moeilijk voor je zijn. Ga naar De leesniveaus om te ontdekken op welk niveau je nu zit. Als je twijfelt tussen twee niveaus, kun je het beste beginnen met een boek op het laagste van deze twee niveaus. Als je merkt dat dit boek te makkelijk voor je is, kies je de volgende keer een boek met een hoger niveau.

Zoek een boek

Om een boek te vinden dat bij je past, ga je naar Zoek een boek en klik je je eigen niveau aan. Je kunt hier ook zoeken op genres (zoals psychologische roman, historische roman of sportliteratuur) en tags (zoals dood, familie, multiculturele samenleving). Als je op 'Waardering' klikt, zie je welke boeken gebruikers van deze website het mooist vonden. Als een titel je leuk lijkt, klik er dan op voor meer informatie.

Kijk voor praktische tips op de pagina voor leerlingen, docenten, bibliothecarissen of ouders.

Blogs

Jan Siebelink schrijft Boekenweekgeschenk 2019

Gepost op donderdag 29 maart 2018 door: Bea Ros

Gisteravond is bekendgemaakt dat Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk 2019 gaat schrijven.

Lees verder


Martin Michael Driessen wint De Inktaap 2018

Gepost op dinsdag 13 maart 2018 door: Bea Ros

Vanmiddag ontving Martin Michael Driessen in Rotterdam voor zijn boek Rivieren De Inktaap. Scholieren kozen zijn boek als beste uit drie prijswinnaars. 

Lees verder


Lees mee met de Boekenweek

Gepost op vrijdag 9 maart 2018 door: Bea Ros

Van 10 tot en met 18 maart is het weer Boekenweek. Rond het thema Natuur zijn op elk niveau geschikte leeslijstboeken te vinden.

Lees verder
naar het blogarchief

De leesniveaus

NL leesniveaus

Leesniveaus 12 t/m 15 jaar
Leesniveaus 15 t/m 19 jaar 


Links

Doe Maar Dicht Maar

Doe Maar Dicht Maar

Dichtwedstrijd voor alle scholieren van 12 t/m 18 jaar. De honderd beste gedichten worden gepubliceerd. Je kunt je bijdragen (ook raps en songteksten) insturen tot 5 februari 2018. 
poeziepaleis.nl


De Inktaap

Inktaap

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlands taalgebied. Leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en van Curaçao kiezen het beste boek uit de winnaars van Fintro Literatuurprijs, de ECI Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. lees mee voor De Inktaap 2018 tussen 1 oktober 2017 en 28 februari 2018.
inktaap.org

Dag van de Literatuur 2019

 

Dag van de Literatuur

Tweejaarlijkse literatuurfestival voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De volgende Dag van de Literatuur is 7 maart 2019. 
dagvandeliteratuur.nl

Literatuurgeschiedenis.nl

Literatuurgeschiedenis.nl

De meest volledige en betrouwbare online bron voor de Nederlandse literatuurgeschiedenis.
literatuurgeschiedenis.nl