TIP Wees onzichtbaar - Isik, MuratSonny boy - Zijl, Annejet van derDe Kapellekensbaan - Boon, Louis PaulDe eeuwige jachtvelden - Tepper, NanneHet is de liefde die we niet begrijpen - Moeyaert, BartHet land van herkomst - Perron, E. duDe klucht van de koe - Bredero, G.A.Orgelman - Schaevers, MarkGebr. - Lieshout, Ted vanDe aansprekers - Hart, Maarten 'tDe oesters van Nam Kee - Beijnum, Kees vanTIP Schuld - Berg, Walter van denEchte mannen eten geen kaas - Mosterd, MariaMajoor Frans - Bosboom-Toussaint, A.L.G.De eeuwige jachtvelden - Tepper, NanneHet boek van Bod Pa - Quintana, Anton

Welkom bij Lezen voor de lijst Nederlands 15 t/m 19 jaar

Hier vind je boeken voor leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo en in 4vmbo en hun docenten Nederlands. Ze zijn ingedeeld naar zes niveaus. Zo kun je boeken zoeken die passen bij jouw niveau en die niet te makkelijk of te moeilijk voor je zijn. Ga naar De leesniveaus om te ontdekken op welk niveau je nu zit. Als je twijfelt tussen twee niveaus, kun je het beste beginnen met een boek op het laagste van deze twee niveaus. Als je merkt dat dit boek te makkelijk voor je is, kies je de volgende keer een boek met een hoger niveau.

Zoek een boek

Om een boek te vinden dat bij je past, ga je naar Zoek een boek en klik je je eigen niveau aan. Je kunt hier ook zoeken op genres (zoals psychologische roman, historische roman of sportliteratuur) en tags (zoals dood, familie, multiculturele samenleving). Als je op 'Waardering' klikt, zie je welke boeken gebruikers van deze website het mooist vonden. Als een titel je leuk lijkt, klik er dan op voor meer informatie.

Kijk voor praktische tips op de pagina voor leerlingen, docenten, bibliothecarissen of ouders.

Blogs

Siegfried wordt verfilmd

Gepost op dinsdag 21 november 2017 door: Bea Ros

Er komt een verfilming van de roman Siegfried van Harry Mulisch. Regisseur wordt Frans Weisz. 

Lees verder


Doe mee met Nederland Leest

Gepost op maandag 30 oktober 2017 door:

Komende woensdag, op 1 november, start weer Nederland Leest. Dit nationale leescampagne staat dit jaar in het teken van robots met Ik, robot van Isaac Asimov als cadeauboek.

Lees verder


Lees mee met de Maand van de Geschiedenis

Gepost op maandag 9 oktober 2017 door: Bea Ros

Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Haak erbij aan en breng historische romans onder de aandacht. Op elk niveau zijn bijpassende titels te vinden.

Lees verder
naar het blogarchief

De leesniveaus

NL leesniveaus

Leesniveaus 12 t/m 15 jaar
Leesniveaus 15 t/m 19 jaar 


Links

Doe Maar Dicht Maar

Doe Maar Dicht Maar

Dichtwedstrijd voor alle scholieren van 12 t/m 18 jaar. De honderd beste gedichten worden gepubliceerd. Je kunt je bijdragen (ook raps en songteksten) insturen tot 5 februari 2018. 
poeziepaleis.nl


De Inktaap

Inktaap

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlands taalgebied. Leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en van Curaçao kiezen het beste boek uit de winnaars van Fintro Literatuurprijs, de ECI Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. lees mee voor De Inktaap 2018 tussen 1 oktober 2017 en 28 februari 2018.
inktaap.org

Dag van de Literatuur 2019

 

Dag van de Literatuur

Tweejaarlijkse literatuurfestival voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De volgende Dag van de Literatuur is 7 maart 2019. 
dagvandeliteratuur.nl

Literatuurgeschiedenis.nl

Literatuurgeschiedenis.nl

De meest volledige en betrouwbare online bron voor de Nederlandse literatuurgeschiedenis.
literatuurgeschiedenis.nl