Nederlands - 12 t/m 15 jaar

Zes seconden - Bakhuis, DaniëlleNiveau 1

Zes seconden

Auteur:Bakhuis, Daniëlle
Jaar uitgave:2014
Uitgeverij:Ploegsma
Plaats:Amsterdam
Aantal pagina's:190
Genre:jeugdthriller
Tags:geheim, geweld, vriendschap
 
Leerlingen
Docenten
  Zet in mijn boekenkast

Ook als e-book.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2017.

 

Over de auteur

Daniëlle Bakhuis heeft een tijdje voor het meidenblad Fancy gewerkt. Dat kun je ook aan haar boeken zien, want die gaan vaak over dingen die meiden bezighouden. Haar boek Wraak (2011) was een van de vijf boeken waarop het meest gestemd werd voor de Prijs van de Jonge Jury 2013.
Het idee voor Zes seconden kreeg Daniëlle door de videoclip van 'Animals' van DJ Martin Garrix, waarin gemaskerde mensen geld op de grond gooien. 'Bij de reacties van de clip las ik een Engelstalige comment. Hoe het er precies stond, weet ik niet meer, maar het kwam hierop neer: het spelletje dat de gemaskerde figuren in het begin van de clip speelde, bestond echt.'
Lees meer over Daniëlle Bakhuis op Leesplein.nl.

Inhoud

Iemand knielt bij het lichaam en legt zijn oor bloot boven het masker.
‘Een ambulance!’ schreeuwt een jongensstem.
‘We hebben een ambulance nodig!’
Op dat moment valt mijn leven in twee stukken: ervoor en erna.

Zes seconden.

Dat is precies hoe lang de Afrekening duurt: een illegaal spel waarbij het slachtoffer in elkaar wordt geschopt voor geld. Veel geld. De zestienjarige Jasmijn en haar vriendinnen besluiten mee te doen, maar de gevolgen blijken groter dan ze ooit had kunnen voorzien. Wie kan je vertrouwen als je niemand niet meer kunt vertrouwen?
[flaptekst]

Leesaanwijzingen

Zes seconden is een spannend boek en zeker een aanrader als je ook van de boeken van Mel Wallis de Vries houdt. Het is niet zo moeilijk geschreven en het verhaal wordt chronologisch verteld. De meeste lezers lezen dit boek in één ruk uit.

Om over na te denken

Zou jij 'het goede'kunnen doen als je weet dat je vriendinnen je dan waarschijnlijk in de steek laten? Hoe belangrijk is het om erbij te horen? Hoe weet je of je iemand kunt vertrouwen? 

Waardering

Er staan nog geen boekverslagen van leerlingen over Zes seconden op Scholieren.com.

'Maar wat gebeurt er als je de belangrijkste regel (Zwijg als het graf over het Feest) overtreedt? Dit is een vraag die ik mijzelf stelde en waar ik helaas snel achter zou komen. Niet alleen de consequenties voor Jasmijn, maar het was veel dieper dan dat. Je leeft met Jasmijn en haar schuldgevoel mee en hoe meer zij zich verdiept, hoe meer zij zichzelf in de problemen werkt én hoe meer jij als lezer ziet dat dit niet 'zomaar een spelletje' is. Vanwege de vlotte schrijfstijl van Daniëlle Bakhuis las het boek als een trein.'
Esmee, op: Leesmee.nl

'Jasmijn doet haar best om de dader te achterhalen, maar haar vriendinnen zijn alleen maar bang dat ze nooit meer op zo’n tof feest mogen komen. En eerlijk is eerlijk: dat is best wel realistisch. Zeker als je zo jong bent, kan niets zo belangrijk zijn dan er helemaal bij horen. Hoe eenzaam moet Jasmijn zich voelen in deze zoektocht?'
Ellis, op: Doorellis.nl

'Door de vele zijpaden die het verhaal inslaat, lijkt het ook of Bakhuis niet helemaal heeft kunnen kiezen welke kant ze ermee op wilde. Wil ze iets vertellen over vriendschap, zinloos geweld of toch over groepsdruk? De ontknoping van Zes seconden laat een paar belangrijke vragen onbeantwoord.'
Linda, op: Leesfeest.nl

Meer weten?

Daniellebakhuis.nl | website van de schrijfster

Geschreven door:

Marlies Schouwstra

Suggesties


Zes seconden - Bakhuis, DaniëlleNiveau 1

Zes seconden

Auteur:Bakhuis, Daniëlle
Jaar uitgave:2014
Uitgeverij:Ploegsma
Plaats:Amsterdam
Aantal pagina's:190
Genre:jeugdthriller
Tags:geheim, geweld, vriendschap
 
Leerlingen
Docenten
  Zet in mijn boekenkast

Ook als e-book.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2017.

 

Opdrachten

BoekBakhuis, Daniëlle, Zes seconden
NummerOpdracht N1 | 1
Niveau1
Studielast2 slu
Werkvormindivdueel
Focuskwesties: vriendschap
Je leert

de vriendschappen van de hoofdpersoon beoordelen.

Opdracht

Print de tekst 'Zo bepaal je of een vriend een echte vriend is' (onder Downloads). Daarin staan elf uitspraken over waar je op moet letten als je wilt weten of je vriend of vriendin wel een echte vriend of vriendin is.

 1. Noteer naast elke uitspraak 'eens' of 'oneens'.
 2. Ben jij zelf een goede vriend(in)?
 3. Download en print het werkblad (onder Downloads). Vul het werkblad in over Jacky.
 4. Geef, op basis van wat je op het werkblad hebt ingevuld, Jacky tussen 1 en 10 voor haar vriendschap met Jasmijn. Leg je antwoord uit.
  1 = Deze vriend(in) is helemaal geen vriend(in), eerder een vijand.
  10 = Dit is de allerbeste vriend(in) die je maar kunt hebben.
 5. Geef Olivia een cijfer voor haar vriendschap met Jasmijn en leg je antwoord uit.
 6. Geef Hanna een cijfer voor haar vriendschap met Jasmijn en leg je antwoord uit.
 7. Geef Jasmijn een cijfer voor haar vriendschap met Isabel en leg je antwoord uit.
 8. Met wie zou jij vriend(inn)en willen zijn? Kies uit: Jasmijn – Jacky – Olivia – Hanna - Isabel - geen van allen. Leg je antwoord uit.
 9. Wat is jouw mening over Zes seconden? Kies drie beoordelingswoorden om je mening te uit te leggen. Kies uit: grappig – griezelig – ingewikkeld – interessant – leerzaam – makkelijk – moeilijk – ontroerend – origineel – saai – schokkend – spannend – zielig – iets anders, namelijk….
Gemaakt doorMarlies Schouwstra
DownloadsBoekBakhuis, Daniëlle, Zes seconden
NummerOpdracht N1 | 2
Niveau1
Studielast2 slu
Werkvormindividueel
Focuskwesties: vriendschap
Je leert

reflecteren op een belangrijke kwestie in het verhaal.

Opdracht

A

Hieronder staan zes uitspraken over vriendschap uit Zes seconden.
Welke van deze uitspraken vind je herkenbaar? Leg uit.

 1. 'Dat ik met Olivia omga, betekent niet dat ik vriendinnen met haar ben. Ik ben 'vriendinnen' met haar: tussen aanhalingstekens en beter weten in. Ik zit in dezelfde vriendengroep, alleen omdat Jacky en Hanna er ook in zitten.' (32)
 2. 'Als beste vriendin heb je geen poot om op te staan als je wordt ingeruild. […] Bij een vriendschap kun je het niet uitmaken als iemand anders opeens je plek inneemt.' (33)
 3. 'Achteraf weet ik dat je en vriendschap niet op schuldgevoel of medelijden moet bouwen, maar op dat moment dacht ik dat ik er goed aan deed. Ik wilde haar helpen.' (75)
 4. 'Als we ook maar een beetje vriendinnen waren, dan verbrak ik op dat moment misschien wel de belangrijkste vriendinnencode die er is: ik verraadde haar bij haar moeder.' (77)
 5. 'Je was niet bevriend met mij om mij, maar omdat het je goed uitkwam.' (186)
 6. 'Vriendinnenverraad is het hoogste verraad dat er is.' (186)

B

Bespreek uitspraak 2 tot en met 6 in ongeveer 100 woorden. Leg uit:
a. wie het zegt;
b. wat de aanleiding is voor de uitspraak.

We hebben de eerste uitspraak voorgedaan:

'Uitspraak 1 wordt gedaan door Jasmijn. Eerst was Jacky Jasmijns beste vriendin en daarna is Olivia erbij gekomen. Hanna is er later gekomen, omdat Jasmijn zich buiten gesloten voelde door Jacky en Olivia. Jasmijn wil met Jacky blijven omgaan en daarom accepteert ze Olivia, maar eigenlijk vindt ze Olivia heel stom. Sinds ze een rijke stiefvader heeft, heeft Olivia veel geld en is ze arrogant geworden, ze voelt zich beter dan andere mensen. Daarom vindt Jasmijn dat Olivia niet echt een vriendin van haar is.' 

C

 1. Je hebt tijdens het lezen natuurlijk gemerkt dat de 'vriendinnen' niet altijd leuk 'egen elkaar doen. In het begin van het verhaal reageert Jasmijn anders op onaardig gedrag dan aan het eind. Leg dit uit.
 2. Hoe komt het dat Jasmijn aan het einde van het verhaal anders op haar vriendinnen reageert dan in het begin?
 3. Zes seconden is een spannend verhaal over het Feest en de Afrekening, maar het gaat ook over vriendschap. Wat vind je het leukst aan het boek: dat het spannend was of dat het over vriendschap gaat? Of horen beide dingen bij elkaar? Leg je antwoord uit.
Gemaakt doorMarlies Schouwstra
Zes seconden - Bakhuis, DaniëlleNiveau 1

Zes seconden

Auteur:Bakhuis, Daniëlle
Jaar uitgave:2014
Uitgeverij:Ploegsma
Plaats:Amsterdam
Aantal pagina's:190
Genre:jeugdthriller
Tags:geheim, geweld, vriendschap
 
Leerlingen
Docenten
  Zet in mijn boekenkast

Ook als e-book.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2017.

 

Opdrachten

BoekBakhuis, Daniëlle, Zes seconden
NummerOpdracht N2
Niveau2
Studielast2 slu
Werkvormindividueel
Focusbetekenis
Je leert

uitleggen waar het boek over gaat.

Opdracht

Zes seconden is een boek dat veel lezers snel uitlezen, omdat het zo spannend is. Maar het is niet alleen maar spannend, het gaat ook nog ergens over.

Op de docentenpagina bij dit boek, staat: 'Voor N2-lezers is het interessant dat Zes seconden meer is dan een pageturner en ook vragen opwerpt over vriendschap, loyaliteit, verraad, schuld en keuzes maken.'

In deze opdracht ga je je in die dingen verdiepen.

A

 1. Leg uit dat Zes seconden over vriendschap gaat. Laat zien wie vriend(inn)en is met wie en hoe de vrien(inn)en met elkaar omgaan. Gebruik in je antwoord in ieder geval de namen Hanna, Isabel, Jasmijn, Jacky, Olivia en Seth.
 2. Leg uit dat Zes seconden over loyaliteit gaat.
  'Loyaliteit' betekent dat je trouw bent aan iemand, dat je eerlijk bent. Als je loyaal aan iemand bent, betekent dat dat zij/hij op je kan rekenen.
 3. Leg uit dat Zes seconden over verraad gaat. Wie verraadt wie? Waarom doet zij/hij dat?
 4. Leg uit dat Zes seconden over schuld gaat. Wie voelt zich schuldig? Waarom?
 5. Leg uit dat Zes seconden over keuzes maken gaat. Welk personage moet een moeilijke keuze maken. Waartussen moet ze kiezen? Waarvoor kiest ze uiteindelijk? Waarom?

B

 1. Zes seconden gaat voor een belangrijk deel over kiezen tussen 'erbij willen horen' en 'de verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag nemen'. Leg dit uit.
 2. Waarom is dat zo’n moeilijke keuze?
 3. Welke boodschap kun jij uit Zes seconden halen?
Gemaakt doorMarlies Schouwstra
Zes seconden - Bakhuis, DaniëlleNiveau 1

Zes seconden

Auteur:Bakhuis, Daniëlle
Jaar uitgave:2014
Uitgeverij:Ploegsma
Plaats:Amsterdam
Aantal pagina's:190
Genre:jeugdthriller
Tags:geheim, geweld, vriendschap
 
Leerlingen
Docenten
  Zet in mijn boekenkast

Ook als e-book.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2017.

 

Opdrachten

Er zijn geen opdrachten gevonden voor dit niveau.
Zes seconden - Bakhuis, DaniëlleNiveau 1

Zes seconden

Auteur:Bakhuis, Daniëlle
Jaar uitgave:2014
Uitgeverij:Ploegsma
Plaats:Amsterdam
Aantal pagina's:190
Genre:jeugdthriller
Tags:geheim, geweld, vriendschap
 
Leerlingen
Docenten
  Zet in mijn boekenkast

Ook als e-book.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2017.

 

Opdrachten

Er zijn geen opdrachten gevonden voor dit niveau.
Zes seconden - Bakhuis, DaniëlleNiveau 1

Zes seconden

Auteur:Bakhuis, Daniëlle
Jaar uitgave:2014
Uitgeverij:Ploegsma
Plaats:Amsterdam
Aantal pagina's:190
Genre:jeugdthriller
Tags:geheim, geweld, vriendschap
 
Leerlingen
Docenten
  Zet in mijn boekenkast

Ook als e-book.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2017.

 

Opdrachten

Er zijn geen opdrachten gevonden voor dit niveau.
Zes seconden - Bakhuis, DaniëlleNiveau 1

Zes seconden

Auteur:Bakhuis, Daniëlle
Jaar uitgave:2014
Uitgeverij:Ploegsma
Plaats:Amsterdam
Aantal pagina's:190
Genre:jeugdthriller
Tags:geheim, geweld, vriendschap
 
Leerlingen
Docenten
  Zet in mijn boekenkast

Ook als e-book.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2017.

 

Opdrachten

Er zijn geen opdrachten gevonden voor dit niveau.
Zes seconden - Bakhuis, DaniëlleNiveau 1

Zes seconden

Auteur:Bakhuis, Daniëlle
Jaar uitgave:2014
Uitgeverij:Ploegsma
Plaats:Amsterdam
Aantal pagina's:190
Genre:jeugdthriller
Tags:geheim, geweld, vriendschap
 
Leerlingen
Docenten
  Zet in mijn boekenkast

Ook als e-book.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2017.

 

Inhoud

Daniëlle Bakhuis heeft een tijdje voor het meidenblad Fancy gewerkt. Dat kun je ook aan haar boeken zien, want die gaan vaak over dingen die meiden bezighouden. Haar boek Wraak (2011) was een van de vijf boeken waarop het meest gestemd werd voor de Prijs van de Jonge Jury 2013. 
Het idee voor Zes seconden kreeg Bakhuis door de videoclip van 'Animals' van DJ Martin Garrix, waarin gemaskerde mensen geld op de grond gooien. 'Bij de reacties van de clip las ik een Engelstalige comment. Hoe het er precies stond, weet ik niet meer, maar het kwam hierop neer: het spelletje dat de gemaskerde figuren in het begin van de clip speelde, bestond echt.'
Lees meer over Daniëlle Bakhuis op Leesplein.nl.

Inhoud

Waarschuwing: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Jasmijn en haar vriendinnen Jacky, Olivia en Hanna krijgen eindelijk een Uitnodiging voor het Feest. Tijdens het Feest vindt de Afrekening plaats: een vrijwilliger laat zich voor geld zes seconden door negen omstanders in elkaar slaan. Doordat iedereen dezelfde kleren en een masker draagt, weet niemand wie het slachtoffer en de daders zijn. Jasmijn, Jacky en Olivia hebben afgesproken mee te doen aan de Afrekening. Het slachtoffer raakt vrij ernstig gewond. Jasmijn heeft niet meegedaan aan de afranseling.
Als Jasmijn erachterkomt dat haar vriendinnen niet mee hebben gedaan aan de Afrekening en dat het slachtoffer Isabel is, met wie Jasmijn enige tijd bevriend is geweest, voelt ze zich schuldig en wil ze achterhalen wat er de avond van het Feest precies is gebeurd. Daarmee zondigt ze tegen de belangrijkste regel: 'Regel 1: Zwijg als het graf over het Feest' en de (anonieme) organisatoren bedreigen haar. Als blijkt dat Hanna verantwoordelijk is voor de bedreigingen, stapt Jasmijn naar de politie. Hanna wordt gearresteerd.

Moeilijkheid

Zes seconden is een niet al te moeilijk N1-boek en geschikt voor leerlingen (vooral meisjes) in 3 en 4 vmbo en emotioneel wat rijpere tweedeklassers (de hoofdpersonen zijn immers al wat ouder). Het verhaal is spannend, wordt chronologisch verteld en het vocabulaire is niet moeilijk. De meeste lezers zullen het niet moeilijk vinden om zich in te leven in Jasmijn en zullen opmerken voor welk dilemma zij staat en daardoor aan het denken worden gezet. Voor N2-lezers bevat Zes seconden niet zoveel uitdaging. 

Didactische en letterkundige analyse

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.

Geschreven door:

Marlies Schouwstra