Docenten Nederlands 12-15
| instapniveau | Geen weg terug
Introductie
Helen Bird is een schrijfster die boeken voor kinderen en pubers schrijft. Geen weg terug is eerst in het Engels verschenen. In het Engels heet het boek Who Cares?
Inhoud
Leeswaarschuwing: Deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal.
Tara is al meerdere keren van school gestuurd en nu moet ze naar een speciale instelling: De Barak. Ze raakt door haar klasgenoten aan de drugs. Tara wil er namelijk graag bij horen. Als ze drugs gebruikt voelt ze zich gelukkiger en heeft ze ook nog eens minder ruzie met haar moeder. Tara denkt dat ze ieder moment kan stoppen. Dan ontmoet Tara Joost en ze worden verliefd. Joost heeft vroeger ook drugs gebruikt, maar hij is ermee gestopt. Hij probeert zijn leven weer op de rit te krijgen. Tara houdt Joost voor dat ze geen drugs gebruikt, maar ondertussen raakt ze er steeds afhankelijker van. Wanneer Tara en Joost een avond op stap zijn, gooit de drugsdealer van Tara wat in het drankje van Joost. Dat heeft fatale gevolgen.
Moeilijkheid
Geen weg terug is een eenvoudig boek op het instapniveau. Dat komt met name door het taalgebruik. De problemen die in het boek centraal staan, zijn met name interessant voor lezers die het nodige hebben meegemaakt in het leven. Het boek lijkt dan ook wat minder geschikt voor brugklassers, hoewel de uitgeverij de boeken aanraadt voor lezers vanaf 10 jaar.
Het boek kent een behoorlijk dramatisch einde. Joost overlijdt en Tara is daar min of meer schuldig aan. Daar zal ze haar hele leven mee moeten leven. Met die constatering eindigt het boek. Leerlingen kunnen schrikken van zo'n heftig einde zonder enige lichtpuntje. De vragen die het boek oproept zijn op betekenisniveau uitdagend voor lezers op het instapniveau en N1. Deze uitdagingen hebben meer te maken met emotionele rijpheid dan met leesniveau.
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.