Docenten Nederlands 12-15
| niveau 3 | Al het moois is niet verloren
Introductie
Danielle Younge-Ullman is naast romanschrijver ook toneelschrijver. Ze heeft altijd al een passie gehad voor boeken, taal en het vertellen van verhalen. Voordat ze begon met schrijven, heeft ze English and Theatre gestudeerd in Montreal. Hierna is ze tien jaar lang actrice geweest in haar woonplaats Toronto. In deze periode heeft ze een grote persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt, terwijl ze tal van beroepen uitoefende. Ze deed alles, van het werken op de set tot het inspreken van de Engelse stem voor Japanse tv en van uitzendbaantjes tot het geven van pilateslessen. Al het moois is niet verloren is het debuut van Younge-Ullman, waarvoor ze verschillende buitenlandse prijzen ontving.
Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.
Ingrid, dochter van de beroemde operazangeres Margot-Sophia, wil dolgraag een prestigieuze zangopleiding volgen. Margot-Sophia was een vooraanstaande operazangeres, maar tijdens een tour raakte haar stem onherstelbaar beschadigd, wat het einde van haar carrière betekende. Omdat Ingrids moeder weet hoe zwaar het onzekere leven als zangeres mentaal kan zijn, laat ze Ingrid de ultieme beproeving ondergaan: Ingrid moet in haar eentje drie weken naar een natuurkamp.
Het kamp blijkt een bootcampachtig survivalprogramma te zijn voor jongeren met problemen: verslaafden, weglopers, ex-gevangenen – en Ingrid. De twee begeleiders, Bonnie en Pat, laten de groep verschillende opdrachten doen en ze organiseren iedere dag een kampvuur waarbij het verleden en de ontwikkeling van de deelnemers besproken worden. Ingrid doet in eerste instantie niet mee met de activiteiten, maar begint wel na te denken over haar leven. Door middel van de gebeurtenissen in het kamp en de brieven die Ingrid hierover schrijft aan haar moeder en Isaac, Ingrids ex-vriendje, komen we erachter dat Ingrid met van alles worstelt. Zo is ze in het verleden gepest en van school veranderd. Daarbij komt dat Margot-Sophia depressief blijkt te zijn sinds ze niet meer kan zingen en Ingrid maakt zich grote zorgen om haar. En dan is ook nog Ingrids relatie met Isaac, die ze nog kent van haar oude school, op een vervelende manier stukgelopen.
Maar wat Ingrid het meest in de weg zit, is dat ze zich niet kan uiten tegenover anderen. Ook durft ze niet aan andere mensen te vertellen dat ze er soms over nadenkt dat het niet erg zou zijn als alles, het leven, voorbij zou zijn. Tijdens het kamp zet Ingrid grote stappen, maar haar grootste geheim heeft ze weten te verzwijgen voor de overige kampgenoten: haar moeder heeft zichzelf van het leven beroofd kort voor Ingrid op kamp ging.
Moeilijkheid
Al het moois is niet verloren is een geschikt boek om de overstap van N2 naar N3 te maken. Het verhaal leest vlot en het taalgebruik is redelijk eenvoudig. De tijdsprongen kunnen voor N2-lezers echter wel een belemmering zijn. Daarnaast kan het voor N2- en N3-lezers lastig zijn dat het verhaal veel vragen bevat waarop de lezer laat antwoord krijgt. Lezers van alle niveaus zullen het personage Ingrid en de ontwikkeling die ze doormaakt waarderen, maar sommige lezers zullen er moeite mee hebben dat Ingrid stukje voor stukje een completer personage wordt, wat even duurt. De moeilijkheid in het verhaal zit niet in de vorm, maar in de inhoud. Voor N3- en N4-lezers biedt voornamelijk de inhoud diepgang. Voor emotioneel jonge lezers kan Al het moois is niet verloren een brug te ver zijn.
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.