Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Kruistocht in spijkerbroek

Introductie

Thea Beckman (1923-2004) is bekend als schrijfster van historische jeugdboeken. Als kind wilde Thea Beckman altijd graag schrijfster of ontdekkingsreiziger worden. Deze twee wensen heeft ze gecombineerd door historische jeugdboeken te schrijven. Haar boeken zijn spannend en informatief tegelijk. Vaak kiest ze als hoofdpersoon een pittig en zelfstandig meisje, maar in haar beroemdste boek, Kruistocht in spijkerbroek, is de hoofdpersoon een jongen. Thea Beckman heeft met haar boeken vele prijzen gewonnen. Er is zelfs een prijs naar haar vernoemd, de Thea Beckmanprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van het beste historische jeugdboek.

Inhoud

De 15-jarige Dolf uit Amstelveen komt door een fout van een tijdmachine terecht in het jaar 1212. Daar besluit hij mee te gaan met een kinderkruistocht op weg naar Jeruzalem. Door zijn moed, doorzettingsvermogens en zijn kennis over de moderne wereld wordt hij al snel één van de leiders van de tocht. Dat bezorgt Dolf naast veel vrienden ook veel vijanden. Na een barre tocht, waarbij veel kinderen om het leven komen en waarbij de organisatoren van de tocht ontmaskerd worden, belandt Dolf in Italië. Daar probeert hij uit alle macht weer naar huis te komen.

Moeilijkheid

Doordat Dolf, een jongen uit de twintigste eeuw, door een reis met een tijdmachine belandt in de middeleeuwen is Kruistocht in spijkerbroek een bijzonder historisch verhaal. Door de ogen van Dolf maak je als lezer het leven in de middeleeuwen mee en worden verschillen en overeenkomsten tussen toen en nu duidelijk. Door deze vergelijkingen is dit verhaal aantrekkelijk voor N2- en N3-lezers. De schrijfster laat daarnaast tussen de regels door duidelijk merken hoe zij over de moderne tijd denkt. Het is voor lezers op N3 een uitdaging om die boodschap uit het verhaal te halen. De kinderkruistocht is ook spannend en er gebeurt veel onderweg. Dolf merkt door zijn moderne kennis al snel dat het één en ander niet klopt aan de kinderkruistocht en komt in actie. Door de spanning in het verhaal is het verhaal goed te doen voor een N1-lezer, maar de dikte van het boek kan hen tegenstaan. Ook het grote aantal personages in het boek is een complicerende factor, N1- en N2-lezers zouden hier moeite mee kunnen hebben.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.