Docenten Nederlands 12-15
| niveau 1 | De brief voor de koning
Introductie
Tonke Dragt (1930) is naast Thea Beckman een van de grootste kinderboekenschrijfsters van Nederland. Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens WOII werd ze met haar moeder en zussen ondergebracht in een jappenkamp. Daar is ze samen met een vriendinnetje begonnen met het schrijven van verhalen. Na de oorlog kwam ze met haar moeder en zussen naar Nederland, om na het afronden van de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag tekenjuf te worden. Dragts verhalen spelen zich meestal af in nieuwe werelden en andere tijden. In 1976 ontving ze de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur. Haar boeken, met name De brief voor de Koning, worden tot op de dag van vandaag nog altijd veel gelezen door jong en oud.
Meer informatie over Tonke Dragt kun je vinden op: Leesplein.nl.
Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier ernstig bederven.
De nacht voordat vijf jongelingen tot ridder zullen worden geslagen, moeten ze in stilte in de kapel doorbrengen, denkend aan hun toekomstige taak in dienst van de koning van Dagonaut. Maar dan hoort Tiuri, een van de vijf jongelingen, buiten een kreet om hulp en hij besluit, geheel tegen de regels in, de kapel te verlaten. Hij krijgt de opdracht een belangrijke brief aan de koning van Unauwen te bezorgen, maar er liggen vele gevaren op de loer. De Rode Ruiters uit Eviellan willen voorkomen dat de brief de koning bereikt, omdat anders de list uitkomt waarmee zij het Rijk van Unauwen willen bemachtigen. Uiteindelijk lukt het Tiuri, samen met zijn vriend Piak, na een lange en moeilijke reis de boodschap uit de brief aan de koning over te brengen. Tiuri heeft het Rijk van Unauwen voor groot gevaar behoed. Als een wijzer en volwassener mens keert Tiuri terug naar de Stad van Dagonaut, waar hij alsnog tot ridder zal worden geslagen.
Moeilijkheid
De brief voor de koning is een echt N1-boek. Voor lezers met instapniveau is het behoorlijk pittig. Het boek is dik en het taalgebruik is enigszins verouderd. Deze leerlingen zullen door de spanning van het verhaal gegrepen moeten worden. Verteltechnisch is het verder niet ingewikkeld (chronologisch opgebouwd, personaal perspectief, één hoofdpersoon). Dit is prettig voor minder ervaren lezers. De fantasiewereld, gebaseerd op de middeleeuwen, zal veel N1-lezers aanspreken. Het boek kan N2-lezers aan het denken zetten over kwesties als goed en kwaad.
Voor een volledige letterkundige en didactische analyse klik je hier.