Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 4 | De Godden broers

Introductie

Rosoff debuteerde in 2004 met Hoe ik nu leef. Dit is haar bekendste en meest bekroonde roman. Hoe ik nu leef is ook te vinden op Lezen voor de lijst (N3). In 2016 is Rosoff onderscheiden met de Astrid Lindgren Memorial Award, een van de belangrijkste internationale prijzen voor jeugdliteratuur. De Godden broers (2021) is het eerste deel van Rosoffs zomerdrieluik.

Inhoud

De Godden broers vertelt het verhaal van twee gezinnen die ieder jaar de zomervakantie doorbrengen in hun vakantiehuizen aan het strand. Het ene gezin bestaat uit een vader en moeder met vier kinderen en het andere gezin wordt gevormd door Hope en haar verloofde Malcolm. Dit jaar zijn er echter twee extra gasten: Kit en Hugo Godden, de peetkinderen van Hope. Kit is een innemende en oogverblindende jongeman. Hugo is een timide, chagrijnige jongen met wie moeilijk contact te krijgen is. 

Iedereen brengt graag tijd door met Kit, vooral Mattie, die op slag verliefd is op hem. In eerste instantie lijkt Kit Matties gevoelens te beantwoorden, maar na een aantal dagen blijkt dat hij een spel speelt van aantrekken en afstoten. De verteller – van wie de lezer vrijwel niets weet – voelt zich ook aangetrokken tot Kit en heeft, zonder dat iemand dit weet, eenmalig seks met hem. De verteller krijgt echter gauw in de gaten dat Kit manipulatieve eigenschappen bezit en probeert hem uit het hoofd te zetten. Aan het einde van de vakantie komt uit dat Malcolm niet met Hope kan trouwen, omdat hij verliefd is op Kit. Niemand had dit zien aankomen, behalve Hugo, die weet hoe zijn broer is. Hugo voelt zich schuldig, omdat hij niet heeft kunnen voorkomen dat de vakantie met deze ramp is geëindigd. Maar niemand neemt Hugo iets kwalijk en hij wordt zelfs opgenomen in het gezin, terwijl Kit en Malcolm worden verbannen uit ieders leven.

Moeilijkheid

De Godden broers is voor lezers vanaf N3 niet moeilijk, maar niet iedereen zal het waarderen, omdat het een voortkabbelend verhaal is waarin niet zoveel gebeurt. Met name minder ervaren N3-lezers kunnen dit jammer vinden. Veel ervaren N3- en N4-lezers zullen genieten van de mooie, bloemrijke schrijfstijl van Rosoff, maar de stijl staat in schril contrast met de onheilspellende onderlaag in het verhaal. Het verhaal kan gerust een ‘mindfuck’ genoemd worden en niet alle lezers zullen het fijn vinden dat ze na het lezen van dit boek ontdaan achterblijven. Beginnende N3-lezers zullen echt teleurgesteld worden door dit boek. Het boek is ook voor bovenbouwleerlingen zeer geschikt.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.