Docenten Nederlands 12-15
| niveau 2 | Niemandsjongen
Introductie
Katherine Marsh is schrijfster en politiek journalist. Ze schrijft boeken voor jongeren tussen de 10 en 14 jaar. Als expat vanuit Washington D.C. heeft ze in Brussel gewoond aan de ‘Avenue Albert Jonnart’. Albert Jonnart was een Belgische advocaat die Ralph Mayer, een Joodse tiener op de vlucht, in zijn huis verstopte. Dit verhaal inspireerde haar voor het schrijven van Niemandsjongen. De locaties en situaties uit het verhaal zijn gebaseerd op Marsh' eigen ervaringen, al zijn ze hier en daar wat aangedikt.
Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.
De veertienjarige Ahmed Nasser houdt zich schuil in een kelder van een groot huis in Brussel. Samen met zijn vader vluchtte hij voor de oorlog in Syrië, maar tijdens de gevaarlijke overtocht naar Europa verloor hij zijn vader. Nu is Ahmed helemaal alleen, want zijn zusjes, moeder en opa zijn omgekomen in Syrië. Hij begint de hoop te verliezen, maar dan ontmoet hij Max, een dertienjarige Amerikaanse jongen die in het grote huis woont en heimwee heeft zijn naar thuisland. Na vijf maanden komt Max erachter dat Ahmed in hun kelder woont. Ze sluiten vriendschap en Max helpt Ahmed om bijvoorbeeld weer naar school te gaan. Hiervoor heeft Ahmed een Belgisch paspoort nodig en Max weet een vervalst exemplaar te regelen.
Max’ zus verraadt Ahmeds aanwezigheid en Ahmed slaat op de vlucht. Max komt erachter dat Ahmeds vader nog leeft. Na een zoektocht vindt Max Ahmed in een park. Ze gaan samen naar Hongarije op zoek naar Ahmeds vader. Ze vinden hem in het vluchtelingenkamp Kiskunhalas. In het vluchtelingenkamp worden Max en Ahmed van elkaar gescheiden: Max moet terug naar Brussel en Ahmed wordt opgepakt en ondervraagd. Het kamp is bepaald geen pretje voor Ahmed en zijn vader, maar gelukkig hebben ze elkaar. Na maanden wachten krijgen Ahmed en zijn vader het bericht dat hun verzoek om naar Amerika te gaan is ingewilligd. Ook Max zal over een paar maanden terugverhuizen naar Amerika.
Moeilijkheid
Voor de meeste leerlingen zal Ahmeds situatie ver van hen afstaan. Leerlingen zullen zich makkelijker in Ahmeds situatie kunnen verplaatsen doordat de schrijfster overeenkomsten tussen Max en Ahmed laat zien (heimwee, ander land). Het schuilen van Ahmed in het huis van Max en de vlucht naar Hongarije zullen N1- en N2-lezers als spannend ervaren. Voor N1-lezers kan de dikte van het boek wel een belemmering vormen. De verhaallijnen van Max en Ahmed spelen tegen de achtergrond van de terroristische aanslagen in Parijs en Brussel in 2015. Daarnaast wordt er een link gelegd met de Tweede Wereldoorlog. Deze link tussen heden en verleden en actuele gebeurtenissen als terroristische aanslagen en de oorlog in Syrië zorgen voor verdieping voor de N3-lezer.
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.