Docenten Nederlands 12-15 | niveau 2 | Een-nul voor de autisten
Introductie
Karlijn Stoffels studeerde Nederlands en Frans. Ze heeft een aantal jaar Frans gegeven op een middelbare school. Ook vertaalde ze een aantal jeugdboeken uit het Frans. Haar eerste jeugdboek Mosje en Reizele verscheen in 1996. Dit boek won de eerste Gouden Zoen en werd genomineerd voor de Gouden Uil Jeugd. De meeste hoofdpersonages in het werk van Stoffels krijgen het leven niet cadeau. Het zijn echte pubers die al jong hun weg moeten zoeken in een harde samenleving. Maar ze zijn mondig, gevat en beschikken over een gepantserde humor. De boeken van Karlijn Stoffels werden onder meer vertaald in het Frans, Duits, Deens, Spaans en Japans. Stoffels heeft voor diverse boeken prijzen gewonnen.
Bronnen: Karlijnstoffels.com en Villakakelbont.be
Inhoud
Een vijftienjarig meisje, Loes, wordt opgenomen in een psychiatrische jeugdkliniek. In het begin is ze buitengewoon recalcitrant en houdt ze iedereen op afstand. Langzaam went ze aan het leven 'binnen', aan de behandelaars en aan haar medebewoners met hun eigenaardigheden. Elke keer als het beter lijkt te gaan, gebeurt er iets waardoor ze een terugslag krijgt.
Een jaar lang volgt de lezer het leven van dit levensecht geportretteerde meisje: de gebeurtenissen rondom Loes (in en buiten de kliniek) en vooral haar gedachten. Het suist en bonkt in Loes' hoofd en ze twijfelt aan wat werkelijk is. Het is de vraag of ze ooit volledig op eigen benen zal kunnen staan.
Moeilijkheid
Een-nul voor de autisten is een makkelijk N2-boek. N1- en N2-lezers zullen vooral moeite moeten doen om zich in te leven in de bijzondere gedachten en leefwereld van de hoofdpersoon Loes. Voor N3-lezers biedt het verhaal op zichzelf weinig uitdaging, tenzij deze groep lezers wordt gestimuleerd te reflecteren op de manier waarop het boek is geschreven (humor, onbetrouwbaar perspectief en stereotyperingen).
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.