Docenten Nederlands 12-15
| niveau 2 | De Hongerspelen - deel 1
Introductie
Suzanne Collins is op 10 augustus 1962 geboren. In haar jeugd is ze veel verhuisd waardoor ze goed weet hoe zij zich op een onbekende plek moet aanpassen. Dit gegeven speelt een belangrijke rol in veel van haar boeken. De Hongerspelen is haar eerste roman die in het Nederlands is uitgegeven en ze won hiermee in 2010 de 'Kinderboekwinkelprijs'. De Hongerspelen is het eerste deel van een trilogie. De later verschenen delen zijn: Vlammen (2009) en Spotgaai (2010). Inmiddels zijn alle delen verfilmd.
Behalve de Hongerspelentrilogie schreef Collins ook vijf kinderboeken en een aantal scenario's voor Nickelodeon. De kinderboeken worden in het Nederlands onder de titel Gregor de Bovenlander uitgegeven.
Inhoud
Ergens in het Amerika van de toekomst wordt jaarlijks een kampioenschap gehouden waarvoor per district, een soort provincie, een jongen en meisje onvrijwillig worden geselecteerd. Deze kampioenschappen worden de Spelen genoemd en houden een spannend en uitputtend gevecht van leven op dood in, waarbij slechts één de winnaar kan zijn. De wedstrijd wordt live gevolgd door een publiek dat lijkt te genieten van gewelddadigheden. Dit jaar wordt Prim uitverkozen, maar haar zus Katniss neemt haar plaats in. Zij is afkomstig uit het arme deel - de Laag - van District 12. Samen met Peeta, de mannelijke afgevaardigde, zal zij tegen de overige districten zal strijden. Maar dit jaar verloopt het kampioenschap heel anders. Katniss wordt de lieveling van het publiek en bedenkt een list om het Capitool te slim af te zijn.
Moeilijkheid
De N1- en beginnende N2-lezer zal bereid moeten zijn zich in te leven in de fantasiewereld en de gewelddadige gebeurtenissen. Bovendien hebben de personages niet veel voorkomende namen. Voor deze lezers geldt ook dat dit deel van de boekenserie een open einde heeft. Als ze willen weten hoe het verhaal afloopt, zullen zij de andere twee delen ook moeten lezen. Voor de N1-lezer geldt dat zij mogelijk moeite zullen hebben met de vertelling van binnenuit. De spannende stukken worden afgewisseld door innerlijke monologen en nauwkeurige beschrijvingen. Dit kan verwarrend zijn voor de N1- en beginnende N2-lezer. Er zijn relatief weinig dialogen. De N2-lezer zal de verhaallijn wel goed kunnen volgen, maar veel van de maatschappelijke vraagstukken die het boek oproepen niet opmerken. Voor de N3-lezer ligt de uitdaging vooral in de naargeestige sfeer in het verhaal en de soms onbegrijpelijke reacties en handelingen van Katniss.
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.