Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Gladiator 1: Vechten voor vrijheid

Introductie

Simon Scarrow is geboren in Nigeria en woont inmiddels in Engeland. Net als zijn broer Alex hield hij al op jonge leeftijd van schrijven. Hij heeft een aantal jaren met veel plezier voor de klas gestaan, maar kon het schrijven niet langer combineren met zijn baan in het onderwijs. Scarrow schrijft vooral historische romans. 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en de afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Marcus Cornelius Primus leeft op een Griekse boerderij met zijn moeder Litia en vader Titus, een oud-centurio (legeraanvoerder) die tien jaar eerder de leider van de slavenopstand, Spartacus, heeft verslagen. Op een dag komen er soldaten die Titus doden en Marcus en zijn moeder verkopen als slaven. Marcus weet te ontsnappen en reist per schip af richting Rome om de machtige generaal Pompeius, die nog in het krijt staat bij Marcus’ vader, om hulp te vragen. Marcus wordt echter ontdekt als verstekeling en opnieuw als slaaf verkocht. Hij komt terecht op een gladiatorenschool. Daar ontmoet hij onder anderen zijn rivaal Ferax en de oud-gladiator Brixus. Die ontdekt een vreemd brandmerk op Marcus’ schouder en ontsnapt niet veel later uit de school. Marcus en Ferax worden opgeroepen de gladiatorenarena te betreden, voor een gevecht op leven en dood. Marcus wint, maar besluit Ferax’ leven te sparen, tot ongenoegen van de toekijkende Julius Caesar. Die besluit daarom dat Marcus het moet opnemen tegen twee wolven. Tijdens dat gevecht redt hij het leven van Portia, Caesars nichtje. Dankbaar als Caesar is, koopt hij Marcus als lijfwacht van Portia. Op weg naar zijn nieuwe werkplaats in Rome ontmoet Marcus de voortvluchtige Brixus. Die onthult dat Marcus de zoon is van Spartacus. Dit is de aanleiding voor het tweede deel.  

Moeilijkheid

Gladiator is behoorlijk dik (288 pagina’s). Er is al snel een perspectiefwisseling: het boek begint met een proloog waarin de vader van de hoofdpersoon centraal staat. De bladspiegel is vol. Het verhaal bevat enkele moeilijke woorden en veel zinnen zijn samengesteld. Dit alles maakt het boek ongeschikt voor Instapniveaulezers. Ook N1-lezers zullen in het begin even moeten doorbijten, maar zij worden beloond met een verhaal met veel actiespanning, zonder flashbacks of perspectiefwisselingen. Het einde nodigt bovendien uit tot het lezen van deel twee. Het boek is daarmee uitermate geschikt voor de wat gevorderde N1-lezer. Het boek is ook interessant voor N2-lezers die historische figuren als Spartacus en Caesar kennen. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.