Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | De grijze jager 1: De ruïnes van Gorlan

Introductie

De twaalfdelige Grijze Jager-serie bestond oorspronkelijk uit losse verhalen die de Australiër John Flanagan schreef voor zijn 12-jarige zoon. Met deze verhalen probeerde Flanagan zijn zoon meer leesplezier te bezorgen. Dit lukte, de Grijze Jager-serie werd over de hele wereld een succes. De ruïnes van Gorlan is het eerste deel van de serie. Behalve boeken over de Grijze Jager zijn er inmiddels ook een Grijze Jager Game en een Grijze Jager Dag.

Inhoud

Will is klein en razendsnel en wil niets liever dan ridder worden, net als zijn vader die hij nooit heeft gekend. Tot zijn grote spijt wordt hij afgewezen voor de ridderschool. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, een Grijze Jager. Halt leidt Will op tot een soort spion van het koninkrijk Araluen. Een tweede, minder uitgebreide, verhaallijn gaat over Arnaut, een leeftijdsgenoot van Will. Arnaut mag anders dan Will wel ridder worden. Tussen Arnaut en Will ontstaat flinke ruzie, maar ze hebben elkaar wel degelijk nodig. Will blijkt na maanden van hard trainen, hij moet namelijk nog veel leren, een goede jager te zijn. Will maakt de juiste keuzes wanneer de boosaardige Morgarath, heerser over de Bergen van Nacht en Ontij, Araluen wil binnen vallen.

Moeilijkheid

De ruïnes van Gorlan begint met een proloog vanuit het perspectief van Morgarath. Lezers op het instapniveau die nog geen ervaring met een proloog hebben, kunnen hierdoor in verwarring raken. Voor lezers op N1 en N2 laat de proloog juist heel helder zien wat er gaat komen. Verder komen er in het boek veel ongemarkeerde perspectiefwisselingen voor. Wel wordt vaak in de eerste of tweede zin van het hoofdstuk al duidelijk over wie het hoofdstuk gaat. Pittig voor lezers op het instapniveau en voor veel lezers op N1. Ook de fantasiewereld waarin het verhaal zich afspeelt is lastig voor die lezers op het instapniveau die liever over zaken dichterbij huis lezen. Zij kunnen wel gegrepen worden door het spannende verhaal waarbij al snel duidelijk wordt dat het op een confrontatie uit zal lopen tussen de jagers en de wrede Morgarath. Voor lezers op N2 is vooral de thematiek een uitdaging. Ook kunnen zij zich buigen over de vraag waarom de ruimte in De ruïnes van Gorlan zo middeleeuws aandoet.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier