Docenten Nederlands 12-15
| niveau 1 | Briefjes voor Pelle
Introductie
Marlies Slegers groeide op in Indonesië. Al van kinds af aan schrijft ze dagboeken, verhalen en gedichten. Ze kwam op achttienjarige leeftijd naar Nederland om te studeren en te werken. Ze begon schrijverworkshops te volgen en won verschillende prijzen met korte verhalen. Ondertussen heeft ze tientallen boeken op haar naam staan. Marlies Slegers bezoekt regelmatig scholen om over haar boeken te praten.
Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.
Pelles vader is overleden. Een jaar na zijn dood krijgt Pelle van zijn moeder een schoenendoos die zijn vader voor hem heeft achtergelaten. Daarin zitten briefjes met opdrachten en levenslessen. De briefjes zorgen ervoor dat Pelles leven langzaam weer wat kleur krijgt, net als dat van zijn moeder. Via de opdrachten ontmoet zij Jack, een man die geleidelijk een vaderfiguur wordt voor Pelle. Hij helpt Pelle onder andere met het afmaken van een boomhut in de tuin.
Het laatste briefje bevat een moeilijke opdracht. Pelle ontdekt via de briefjes dat zijn opa nog in leven is. Opa legt aan Pelle uit dat hij jaren geleden zijn gezin heeft verlaten, waardoor Pelles vader niets meer met hem te maken wilde hebben. Die ruzie wordt via Pelle over het graf bijgelegd. Opa geeft Pelle een doos met spullen van zijn vader.
Op school krijgt Pelle te maken met Stomp, een bullebak. Hij steelt één van de briefjes, waardoor er een hevige ruzie tussen de twee ontstaat. Later vertelt Stomp aan Pelle wat er op het gestolen briefje stond: “Iets met huilen, en dat het oké was dat je huilde.” Dat maakt veel los, want Pelle leerde van zijn vader dat echte mannen juist niet huilen.
Jack, Pelle en zijn moeder gaan uit eten. Bij terugkomst ontdekken ze dat hun huis in brand staat. Pelle rent in paniek naar binnen om de briefjes van zijn vader te redden. Jack sprint erachteraan en redt Pelle uit het huis. De schoenendoos met briefjes is verloren in de brand. Dan beseft Pelle dat er nog spullen van zijn vader in de boomhut staan. Niet alles is dus verbrand. Ook de laatste brief van Pelles vader is bewaard gebleven: een prachtige emotionele afscheidsbrief.
Moeilijkheid
Nstart-lezers zullen afhaken: het eerste hoofdstuk bevat vooral psychologische spanning en duurt te lang. Het boek is interessant voor gevorderde N1-lezers die willen weten welke impact de dood van een ouder heeft. Voor N1-lezers is het fijn dat Pelles wereld herkenbaar is: de gang van zaken op school, verliefdheid en pestkoppen. Voor hen is het wel lastig dat Pelles gedachten geregeld afdwalen. Dat is interessanter voor N2-lezers. Zij verplaatsen zich bovendien in het wel en wee van een rouwend gezin. Ook zullen zij de stijl waarderen: veel beeldspraak en humor.
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.