Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 1 | Hugo's geniale wereld

Introductie

Sabine Zett is een Duitse kinderboekenschrijfster die al verschillende boekenseries heeft geschreven. De serie over de middelbare scholier Hugo is zowel in Duitsland als in Nederland het meest bekend. Zett werkte als journalist en is na de geboorte van haar kinderen verhalen gaan schrijven. 

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven. 

Hugo is een genie, een sportkanon en de coolste gast van de school. In zijn dromen. Want in het echte leven moet hij nog een paar dingetjes fiksen voor het zover is. Samen met zijn vriend Nick probeert hij het grootste probleem op te lossen dat je kunt hebben op zijn leeftijd: hoe zorg je ervoor dat je van een doorsnee type verandert in een superheld? Hugo wil graag indruk maken op Viola uit de derde klas. Het wil allemaal nog niet zo vlotten, totdat Hugo meedoet aan een proefles ballet en daarna op de duikplank zijn hoogtevrees overwint en een prachtige duik maakt.
[Naar de flaptekst]
 

Moeilijkheid

Hugo’s geniale wereld is een makkelijk N1-boek dat door de leeftijd van de hoofdpersoon en de typische ‘jongenshumor’ vooral geschikt is voor jongens die naar de brugklas gaan of in de brugklas zitten. Het boek is minder geschikt voor leerlingen van het vmbo. Hoofdpersoon Hugo gaat naar het gymnasium en dit is vaak duidelijk te merken aan Hugo’s woordkeus of de ervaringen die hij beschrijft. De ruime bladspiegel, het grote lettertype, de tekeningen en de moderne spreektaal zullen lezers op instapniveau en N1 aanspreken. De humor en de eenvoudige opzet van het verhaal zorgen ervoor dat zij dit boek zonder veel moeite zullen uitlezen. Het boek zal veel lezers doen denken aan Het leven van een loser, wat de bereidheid van lezers op instapniveau zal vergroten. Voor hen vormt het boek dan ook een mooie overgang naar N1. Voor N2-lezers biedt Hugo’s geniale wereld te weinig spanning en diepgang. 

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.