Lezen voor de Lijst

Docenten Nederlands 12-15

 | niveau 2 | Percy Jackson 1: De bliksemdief

Introductie

Rick Riordan werkte als docent Engels en geschiedenis op verschillende scholen voordat hij fulltime schrijver werd. Riordan ontdekte zijn verteltalent toen hij op verzoek van zijn zoon nieuwe verhalen ging verzinnen waarin personages uit de Griekse mythologie voorkwamen. Inmiddels heeft hij meerdere succesvolle series op zijn naam staan en is een aantal van zijn boeken verfilmd. Riordan woont in Boston met zijn vrouw en zijn twee zonen.

Inhoud

Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.

Percy Jackson ontdekt dat hij een zoon van Poseidon is. Bovendien wordt hij ervan beschuldigd de bliksemschicht van Zeus te hebben gestolen. Samen met Annabeth en de sater Grover wordt hij op een queeste gestuurd om de schicht terug te halen uit de Onderwereld. Als dat hen niet lukt, breekt er een oorlog uit tussen de goden. Ondanks allerlei obstakels (Hades’ furiën, Medusa, Chimaera, meerdere ontmoetingen met Ares, Procrustes, het Lotus Casino en de Onderwereld) weet Percy de bliksemschicht in handen te krijgen. Ook komt hij erachter dat Zeus’ vader Kronos verwoede pogingen doet uit de Tartarus te ontsnappen. Bij terugkomst in Kamp Halfbloed blijkt kamper Luuk de verrader te zijn: hij had Zeus’ bliksemschicht gestolen en wil Kronos helpen herrijzen.

Moeilijkheid

N1- en N2-lezers zullen de actie en spanning in dit boek erg waarderen. Vanwege het perspectief zullen (jongere) lezers goed kunnen meeleven met de hoofdpersoon. Minder ervaren lezers kunnen moeite hebben met de grote hoeveelheid personages in dit boek. Zij vinden het wellicht lastig om te bepalen wie de hoofd- en bijfiguren zijn.  
Voor N2-lezers is het leuk om verbanden te leggen tussen het verhaal en de mythologie. Voor lezers op N3 vormt het een uitdaging om de thematiek van het boek te verbinden met andere (mythologische) verhalen over de strijd tussen goed en kwaad.

Met name geschikt voor brugklasleerlingen (havo/vwo) en leerlingen uit de tweede en derde klas van het vmbo/havo.

Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier