Docenten Nederlands 12-15
| niveau 1 | Broergeheim
Introductie
Emiel de Wild (1978) debuteerde in 2013 met de spannende jeugdroman Broergeheim. Die werd bekroond met een Zilveren Griffel en de Debuutprijs van de Jonge Jury. In 2015 verscheen zijn tweede jeugdroman, Wie ik ben.
Emiel de Wild studeerde aan de opleidingen Writing for Performance (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Docent Theater (ArtEZ). Naast jeugdproza schrijft hij toneelstukken en scenario’s. Ook werkt hij als schrijf- en theaterdocent voor jongeren en volwassenen. Via de stichting SSS brengt hij schoolbezoeken, waarbij hij vertelt over zijn boeken.
Bron: Leopold.nl
Inhoud
Let op: deze tekst bevat details over de inhoud en afloop van het verhaal en kan je leesplezier bederven.
Joeri moet plotseling gaan logeren bij zijn oma. Als hij naar huis belt en zijn broer Stefan wil spreken, verzinnen zijn ouders smoesjes. Daarom begint Joeri hem brieven te schrijven. Als zijn ouders Joeri eindelijk op komen halen, blijken ze te zijn verhuisd. In het nieuwe huis is geen kamer voor Stefan en Joeri's ouders willen nog steeds niet vertellen wat er aan de hand is.
In zijn brieven beschrijft Joeri zijn zoektocht naar Stefan. Deze zoektocht doet hij samen met Lonneke, een vriendinnetje in zijn nieuwe klas. Lonneke mocht Joeri meteen, omdat ze dacht dat Joeri enig kind was, net als zij. Later blijkt dat Lonneke voorheen ook een broertje had, maar hij is overleden. Joeri’s broer leeft nog, dus Lonneke vindt dat ze er alles aan moeten doen om hem te vinden.
Aan het einde van de zoektocht komt Joeri erachter dat Stefan al die tijd in de gevangenis heeft gezeten. Een brief vanuit de gevangenis bereikt hem; een brief waarin Stefan beschrijft hoe alles gegaan is. Hij moest naar de gevangenis, omdat hij onder druk van vrienden een tegel van een viaduct heeft gegooid. Deze tegel belandde op een auto en hierbij is een baby omgekomen. Uiteindelijk komen Joeri en Stefan weer bij elkaar tijdens het bezoekuur in de gevangenis.
Moeilijkheid
Voor de N1-lezer is Broergeheim een zeer geschikt boek. Voor de (beginnende) lezer met instapniveau vraagt het lange wachten op het antwoord op de belangrijke vraag misschien net wat te veel.
Het boek zet alle lezers van instap- tot N2-niveau aan het denken over de verschillende thema’s: familie, verlies en geheimen. Het boek is bij uitstek geschikt voor brugklassers van alle niveaus en 2 vmbo.
Voor een volledige didactische en letterkundige analyse klik je hier.